Προετοιμασία για την εξέταση
Βρείτε χρόνο για να εξηγήσετε στα παιδιά σας τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ματιών τους. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι θα κληθεί από το γιατρό να κοιτάξει και να αναγνωρίσει κάποια αντικείμενα. Αυτά μπορεί να είναι εικόνες, γράμματα, ή φωτεινά σχήματα στον τοίχο.
Εξηγήστε του επίσης ότι ο γιατρός μπορεί να βάλει σταγόνες στα μάτια του, αλλά αυτό δεν θα το βλάψει . Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να τσούξουν λίγο , αλλά μόνο για μια στιγμή . Να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας και να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθησυχάσετε το παιδί.
Εσείς και το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να περάσετε αρκετή ώρα στο ιατρείο , ανάλογα με τις ανάγκες της εξέτασης.
Το ραντεβού για τα μικρά παιδιά ή τα μωρά θα πρέπει να προγραμματιστεί σε ώρες που είναι ξεκούραστα – συνήθως το πρωί. Η εξέταση βρέφους θα πρέπει να προγραμματιστεί τον πιο κατάλληλο χρόνο του μωρού – όταν έχει κοιμηθεί και έχει φάει .
Να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει ή εμφανίζει ένα από τα ακόλουθα :
▪ Ιστορικό προωρότητας.
▪ Καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη.
▪ Συχνή τριβή των ματιών.
▪ Υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο.
▪ Αποτυχία να διατηρεί επαφή με τα μάτια.
▪ Αδυναμία να διατηρήσει το βλέμμα του σταθερό όταν κοιτάζει αντικείμενα.
▪ Μειωμένη κινητικότητα παρακολούθησης αντικειμένων των ματιών
Επίσης , μην ξεχάσετε να αναφέρετε εάν το παιδί σας είχε παρουσιάσει προβλήματα σε κάποιον έλεγχο της όρασης στο σχολείο ή κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο σας.
Τέλος , ενημερώστε το γιατρό σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό οφθαλμολογικών προβλημάτων όπως η μυωπία, ή υπερμετρωπία ( διαθλαστικές ανωμαλίες ) , το τεμπέλικο μάτι (στραβισμός / αμβλυωπία ) ή άλλες παθήσεις.