Γλαύκωμα

Home/Ενότητες/Γλαύκωμα
Γλαύκωμα2018-10-18T09:24:36+00:00

Γενικά για το γλαύκωμα

Πρόκειται για μία διαταραχή του οφθαλμού που έχει σαν σοβαρή συνέπεια την βλάβη του οπτικού νεύρου που μεταφέρει πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο. Το γλαύκωμα συνήθως έχει λίγα ή καθόλου αρχικά συμπτώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γλαύκωμα συνδέεται με υψηλότερη από το κανονικό πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού. Μπορεί όμως να συμβεί και όταν η ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ) είναι φυσιολογική. Εάν η πίεση αυτή μείνει ανεξέλεγκτη, το γλαύκωμα προκαλεί αρχικά απώλεια της περιφερικής όρασης και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Και επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος έχουν λίγα ή καθόλου αρχικά συμπτώματα , περίπου το ήμισυ των νοσούντων με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Οφθαλμική υπερτονία είναι ένας άλλος όρος για την υψηλή πίεση του ματιού. Σε αυτήν η ΕΟΠ είναι υψηλότερη από την κανονική, αλλά δεν προκαλεί βλάβη του οπτικού νεύρου και απώλεια της όρασης. Η οφθαλμική υπερτονία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα και πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Οι άνθρωποι σε θεραπεία για γλαύκωμα τυπικά δεν είναι καλοί υποψήφιοι για LASIK. Αυτό συμβαίνει επειδή μία συσκευή αναρρόφησης που χρησιμοποιείται επί του οφθαλμού για τη δημιουργία του κρημνού του κερατοειδούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης LASIK, προκαλεί σημαντική αύξηση στην ΙΟΡ για λίγα δευτερόλεπτα.
Αλλά θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για έναν άλλο τύπο διόρθωσης της όρασης με laser , όπως PRK , η οποία δεν απαιτεί τη χρήση αυτής της συσκευής.

Τύποι Γλαυκώματος

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης στον Δυτικό κόσμο (πίσω από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας), και η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως (πίσω από τον καταρράκτη).

Θεραπείες Γλαυκώματος

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση , λέιζερ ή φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με τη σοβαρότητα. Οφθαλμικές σταγόνες με φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της ΕΟΠ συνήθως χρησιμοποιούνται αρχικά για τον έλεγχο του γλαυκώματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισθητική Οφθαλμολογία

Η Αισθητική οφθαλμολογία μπορεί να “γυρίσει πίσω” το χρόνο μειώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων και των γραμμών, την ηλιακή βλάβη και την χαλάρωση του δέρματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαθλαστική Χειρουργική

Η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει μια σειρά σύγχρονων χειρουργικών διαδικασιών που συχνά εξαλείφουν την ανάγκη για διορθωτικούς φακούς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παιδιατρική Οφθαλμολογία

Η Παιδιατρική Οφθαλμολογία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του οπτικού συστήματος και των διαφόρων νόσων που διαταράσσουν την οπτική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ